Lekkere gezonde recepten voor liefhebbers van Italiaans eten

Lekkere gezonde recepten voor liefhebbers van Italiaans eten

Voor liefhebbers van Italiaans eten is het niet moeilijk om te genieten van heerlijke gerechten boordevol smaak en karakter. Maar wat als je die authentieke Italiaanse ervaring wilt combineren met een gezonde levensstijl? In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis door Italië, met een selectie van gezonde recepten die niets afdoen aan de rijke smaken waar de Italiaanse keuken zo beroemd om is. Het zal net zijn alsof je in Brindisi bij een restaurant zit te eten. Ontdek daarom snel hoe je kunt proosten op la dolce vita, zonder je gezonde voornemens overboord te gooien!

Dunne pizza met groenten

Een dunnere korst bevat minder calorieën en koolhydraten. En als het volkoren is, duurt het langer om te verteren, dus is de kans kleiner dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Bedek het met groenten en tomatensaus zonder toegevoegde suiker. Om het vet laag te houden, doe het rustig aan met de kaas. Als je besluit om vlees toe te voegen, zoek dan naar magere eiwitten zoals kip of kalkoen zonder vel.

Spaghetti Marinara

Als je trek hebt in pasta, is dit een behoorlijk gezonde keuze. Begin met volkoren spaghetti en voeg een vleugje olijfolie toe aan de marinara saus. Dat is oké, want het helpt je lichaam om een belangrijke voedingsstof uit tomaten (lycopeen) te absorberen die je cellen beschermt. Overdrijf het vet echter niet en let op het suikergehalte van je saus. Die kunnen extra calorieën opleveren. Magere gegrilde kipfilet is een geweldige manier om wat eiwitten toe te voegen als je dat wilt.

Gevulde paprika’s

In plaats van koolhydraatrijke pastaschelpen te vullen met vetrijke kazen van verschillende soorten, waarom zou je een heerlijke, koolhydraatarme, caloriearme paprika niet vullen met volkorenrijst, tomaten en magere eiwitten zoals kalkoengehakt? Op die manier kun je dezelfde jeuk krabben met veel minder koolhydraten en calorieën en minder vet.

Gegrilde groenten

Het kan niet eenvoudiger. Gooi groenten zoals aubergine, courgette, paprika en zelfs champignons in een beetje olijfolie en gooi ze op de grill. Al het overtollige vet moet in het vuur druipen, wat je perfect geblakerde groenten geeft die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels en laag in calorieën. Een snufje zeezout zou het gerecht af moeten maken. En je kunt het geheel in de oven roosteren als je geen zin hebt om buiten te koken.

Minestrone

Als je graag rijst bij je avondeten wilt, waarom voeg je er dan niet een beetje van toe aan deze gezonde, veelzijdige gemengde groente- en bonensoep? Op die manier kun je je volproppen met caloriearme, koolhydraatarme, vetarme bouillon en groenten en toch nog wat rijst binnenkrijgen om je trek te stillen. Voor pasta kun je het beste volkoren of volkoren korte pasta gebruiken, zoals rotini of macaroni.

Mosselen op Napolitaanse wijze

Maak een simpele bouillon van uien, knoflook, witte wijn, tomaten en een beetje olijfolie. Gebruik vervolgens stoom om deze verrukkelijke kleine pareltjes uit de zee voorzichtig open te wrikken. Als je ze uit hun schelp hebt gegeten, kun je de resterende nectar opzuigen met een stuk volkorenbrood.


Nieuwsoverzicht