Hoeveel koolhydraten heb je dagelijks nodig?

Hoeveel koolhydraten heb je dagelijks nodig?

Je hoort regelmatig mensen om je heen zeggen dat koolhydraten niet goed voor ons zijn. Totale onzin natuurlijk! Sterker nog, koolhydraten zijn juist ontzettend gezond, mits je weet welke koolhydraten je moet eten en ervoor zorgt dat je niet teveel binnenkrijgt. Hoewel dit niet alleen geldt voor koolhydraten, willen we ons hiervoor nu wel op gaan focussen. Wat we namelijk vaak zien, is dat veel mensen niet precies weten hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt. Goed om te weten, is dat dit afhangt van natuurlijk je gewicht, maar ook de mate waarin je beweegt. Zo zal iemand die regelmatig een eind gaat hardlopen, veel meer koolhydraten nodig hebben, dan wanneer iemand de hele dag achter zijn of haar computer zit.

Variabelen die de optimale koolhydraatinname beïnvloeden

We hebben het al even kort toegelicht, maar hoeveel koolhydraten je nodig hebt op een dag is per persoon verschillend. Dit hangt namelijk af van je levensstijl. Iemand die regelmatig sport, heeft meer koolhydraten nodig dan iemand die niet sport. Ook speelt het lichaamsgewicht een belangrijke rol. Mensen die bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt willen raken, kiezen er vaak voor om de koolhydraatinname te beperken. Omdat het voor deze mensen best lastig kan zijn om een goede mix te vinden, is het raadzaam om naar een diëtist te gaan. Zo zijn er verzekeraars die dit vergoeden. Doet die van jou dit niet, dan is aan het einde van het jaar je zorgverzekering vergelijken om te kijken of je kunt overstappen naar een zorgverzekeraar die dit wel vergoed, helemaal zo gek nog niet.

Richtlijnen voor dagelijkse koolhydraatinname

Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 45% en 65% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten te halen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een dieet volgt van 2000 calorieën per dag, je tussen de 900 en 1300 calorieën uit koolhydraten zou moeten halen. Wat daarbij wel belangrijk is, is dat je zorgt dat je de juiste koolhydraten binnenkrijgt. Zo zijn namelijk niet alle koolhydraten hetzelfde. Kijken we naar snelle koolhydraten, dan zitten deze in suiker, witbrood en soortgelijke producten. Deze geven je snel energie, maar leveren ook veel minder lang een verzadigd gevoel. Kies je voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen en groenten, die langzaam worden verteerd en langer voor energie zorgen, dan eet je in verhouding veel minder.

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam naast eiwitten en vetten. Deze macronutriënten zoals we deze ook wel noemen, zorgen er namelijk voor dat we kunnen functioneren. Dit is als het ware de brandstof voor onze spieren, hersenen en andere vitale processen in het lichaam. Helemaal wanneer je regelmatig sport of op een andere manier fysiek actief bent, is het belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt, zodat je lichaam deze kan gebruiken om je te voorzien van voldoende energie. Mocht je het lastig vinden om te bepalen wat nu wel of niet goed is voor je, dan kun je natuurlijk altijd eens met een voedingsconsulent in gesprek gaan om te kijken wat het beste bij je past.


Nieuwsoverzicht