Overgewicht

Overgewicht


Koop nu Overgewicht

ISBN13 / EAN:
9789020252224

Uitvoering:
Paperback

Pagina's:
271

Auteur:
Johan E. Sprietsma

Uitgever:
Uitgeverij Ankh-Hermes

Jaar:
1990


Omschrijving

Hoge bloeddruk, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten een tekort aan spoorelementen. De helft van alle sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Overgewicht ligt daaraan vaak ten grondslag. Lijnen is in. De industrie speelt daarop in door de vervaardiging van calorie- arme 'light'- produkten. Anderzijds zien we bij grote bevolkingsgroepen juist een tendens om steeds meer 'lege' calorieën te consumeren in de vorm van vette en zoete snacks en tussendoortjes. Deze calorieën leveren wel snel opneembare energie, maar niet de noodzakelijke vitamines en spoorelementen.

De auteur was meer dan twintig jaar als medisch-biologisch statisticus actief betrokken bij het onderzoek naar de invloed van hormonen, vitamines en spoorelementen op de stofwisseling. Hij geeft op basis van een uitgebreid onderzoek van de wetenschappelijke literatuur aan welke samenhangen er zijn tussen onze voeding en aandoeningen als overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Spoorelementen en juister nog: een tekort hieraan, spelen daarbij een zeer belangrijke rol.

Het blijkt namelijk dat bepaalde stofwisselingsprocessen door een tekort aan zink en andere spoorelementen anders gaan verlopen en leiden tot verhoogde vetaanzet en insulineresistentie. Verhoogde vetaanzet maakt de kans op hart- en vaatziekten duidelijk groter, terwijl insulineresistentie uiteindelijk kan resulteren in diabetes. Een andere belangrijke maar alarmerende uitkomst van zijn onderzoek is, dat tekorten aan spoorelementen bij zwangere vrouwen ertoe leiden dat hun kinderen geboren worden met een verzwakt afweersysteem.

De grote kracht van dit boek is dat de auteur erin is geslaagd wetenschappelijke informatie op een, ook voor de leek, begrijpelijke wijze te presenteren, zonder dat het ten koste gaat van de exactheid. Hij geeft aan hoe we de vicieuze cirkel kunnen doorbreken, waarin we met onze voeding zijn beland. Dit is een belangrijk boek, niet alleen voor iedere arts, maar ook voor iedereen die met de in dit boek behandelde gezondheidsproblemen wordt geconfronteerd of ze juist wil voorkomen. Met Overgewicht draagt Sprietsma belangrijke elementen aan en zet ons op het juiste spoor om 'zwaarwichtige' problemen te lijf te gaan.


Koolhydraat boeken overzicht