Wat zijn koolhydraten
	
		
    
	
	
		Om elke dag weer veel energie te kunnen leveren heeft ons lichaam brandstof nodig. 
		We kunnen deze brandstof op verschillende manieren met onze voeding binnen krijgen.
		Een belangrijke brandstofleverancier zijn de koolhydraten.
		Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Suikers zijn onder te verdelen in 
		natuurlijke suikers zoals lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en saccharose 
		(pure suiker). Uit deze koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd. Glucose dient als 
		brandstof om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten en denken. Ieder mens heeft glucose in het 
		bloed. Men noemt dit ook wel bloedsuiker.
	
	
		Aanbevolen wordt ongeveer de helft van je voeding te laten bestaan uit koolhydraten. 
		Het beste zou zijn niet met overmaat gebruik te maken van producten die rijk zijn aan 
		saccharose, omdat deze vaak ook veel vetten bevatten. Kies in plaats van de groep van de suikers liever producten die zetmeel bevatten. Zetmeel 
		zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, peulvruchten, volkerenproducten, pasta en rijst.
	
	
		
			 Suikers
		
		Suikers
	 
	Energie
	
		Het lichaam gebruikt koolhydraten in eerste instantie als energiebron. Ze kunnen in
		beperkte mate worden opgeslagen in de vorm van glycogeen. Daarvoor is extra energie 
		nodig: de basaalstofwisseling wordt erdoor verhoogd met vijf tot tien procent. Overtollige
		koolhydraten kunnen worden opgeslagen als vet, maar dit mechanisme is bij de mens beperkt. 
		Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is dik te worden van het eten van veel koolhydraten.
		In eten zit doorgaans ook vet. Bij een overmaat aan calorieën door het eten van veel 
		koolhydraten, zal het lichaam het vet opslaan in de vorm van vetweefsel.
	
	
		Krijg je in één keer te veel calorieën uit koolhydraten binnen, dan zal het overschot 
		opgeslagen worden als vet. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige suikers 
		of enkelvoudige koolhydraten genaamd) zullen eerder als vet worden opgeslagen omdat het 
		lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden. Voedingswaren die 
		enkelvoudige suikers bevatten zijn o.a. fruit, vruchtensappen, snoep, koekjes, cake en 
		frisdranken. Je zult deze enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden.
	
	Complexe Koolhydraten
	
		Koolhydraten die langzamer door het lichaam worden verteerd (complexe koolhydraten 
		genaamd) hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden en bevatten vaak veel 
		voedingsvezels. Sporters zoals bijvoorbeeld bodybuilders geven de voorkeur aan deze bron
		van koolhydraten. Voedingswaren die complexe koolhydraten bevatten zijn o.a. havermout, 
		rijst, pasta, granen, volkorenbrood en aardappels.
	
	
		
			 Bloedsuiker meter
		
		Bloedsuiker meter
	 
	Bloedsuiker
	
		Koolhydraten hebben ook invloed op bloedsuiker, het peil van de glycogeenvoorraden en de 
		productie van insuline. Als je enkelvoudige koolhydraten (zoetwaren, suikers) neemt zal je
		bloedsuiker relatief snel stijgen om vervolgens nog sneller te dalen. Hierdoor zal je je 
		moe en slaperig voelen, en zelfs naar nog meer suikers en koolhydraten verlangen. Bij 
		mensen met diabetes is het bloedglucose gehalte meestal te hoog, wat niet betekent dat 
		iemand met diabetes mellitus geen koolhydraten mag eten. In een evenwichtig samengestelde 
		voeding nemen koolhydraten een belangrijke plaats in (niet alleen voor mensen met diabetes
		mellitus).
	
	Nog enkele punten op een rijtje:
	
		- Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën.
- Vermijd enkelvoudige koolhydraten. Anders gezegd: vermijd producten die bol staan van de geraffineerde suikers, zoals bijvoorbeeld: frisdrank, drop  en wine-gums. Ze bevatten loze calorieën en geen andere belangrijke voedingsstoffen.
- Zorg dat je  koolhydraten haalt uit natuurlijke, 'schone' voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld: bruin brood, aardappelen, rijst en fruit.
- Zorg dat je zowel de complexe koolhydraten (brood en aardappelen) binnenkrijgt, als de simpele koolhydraten (fruit).
	Externe links voor meer informatie over koolhydraten:
	
		 Voedingswaardetabel
Voedingswaardetabel