De verschillende soorten koolhydraten en de effecten

De verschillende soorten koolhydraten en de effecten

Wanneer we het hebben over de verschillende vormen van voeding, dan weten de meesten wel dat het om koolhydraten, eiwitten en ook vetten gaat. Toch gaat het veel verder dan dat en is het goed ook eens te kijken naar de verschillen per categorie. Omdat het vrij complex is, beperken we ons nu tot de verschillende soorten koolhydraten die er zijn en ook de effecten ervan. De kans dat je namelijk weleens gehoord hebt van ‘snelle’ en ‘trage’ koolhydraten is vrij groot. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in de praktijk en wat doen bepaalde type koolhydraten met ons lichaam?

Simpele koolhydraten

De eerste varianten zijn de simpele koolhydraten. Deze worden vrij snel afgebroken door het lichaam en leveren daarmee ook direct energie. Dit type koolhydraten vinden we met name terug in suiker, honing, fruit en ook vruchtensappen. Ondanks dat ze snel energie kunnen leveren, kunnen ze ook zorgen voor een enorme piek in de bloedsuikerspiegel. Deze stijging zorgt vaak voor een snelle, maar wel korte boost van onze energie, waarna we direct een ‘crash’ ervaren en dus weer wat willen nemen om ons fit te voelen. Dit is dus precies het effect van snoep en daarmee ook te veel suikers op ons lichaam. Het is dus ook niet voor niets dat dit onder de noemer ‘verslaving’ wordt gehangen. Dus ga je een dagje shoppen en heb je een nieuwe Valentino tas gekocht voor je telefoon en andere spullen, neem dan geen Mars of Snickers mee voor onderweg, maar een suikervrije reep bijvoorbeeld.

Complexe koolhydraten

In tegenstelling tot de simpele koolhydraten, worden de complexen een stuk langzamer door ons lichaam verwerkt. Hierbij moet je denken aan voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten en ook peulvruchten. Deze koolhydraten bevatten meer vezels en ook voedingsstoffen dan de simpele variant. Ze zorgen voor een gestage en langdurige energieafgifte, waardoor je gedurende langere tijd energiek blijft. Het is daarom raadzaam om meer complexe koolhydraten toe te voegen aan je dieet. Vind je dit lastig, dan is het aan te raden eens in gesprek te gaan met een diëtist om samen te kijken hoe je hier de beste invulling aan kunt geven. Het kan namelijk heel goed zijn dat het in jouw specifieke geval maar gaat om een verandering van een paar kleine producten binnen je huidige dieet.

Ongezonde koolhydraten

Terwijl een groot deel van de koolhydraten zeker goed zijn voor onze gezondheid, zijn er natuurlijk ook altijd koolhydraten die wat minder gezond voor ons zijn. Het is daarom handig deze waar mogelijk te beperken of zelfs helemaal te vermijden. Nu snappen we ook wel dat dit bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg of vakantie wat lastiger is en je je nieuwe weekend tas volstopt met lekkere dingen, maar probeer er wel rekening mee te houden. Voedingsmiddelen die wat minder gezond voor ons zijn bijvoorbeeld; wit brood, witte pasta, koekjes en frisdranken. Deze bevatten vaak toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze kunnen leiden tot gewichtstoename, energiedips zoals we al eerder hebben benoemd en ook een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2.


Nieuwsoverzicht