Welke voeding zit boordevol koolhydraten?

Welke voeding zit boordevol koolhydraten?

Bij het horen van het woord koolhydraten zul je misschien in eerste instantie denken dat dit geen goede combinatie is met een gezonde levensstijl en sporten. Toch zijn koolhydraten ook belangrijk als het gaat om een goed en uitgebalanceerd sportdieet. Lees daarom hier alles wat je moet weten over koolhydraten, zodat je weet dat je ook hierin bewuste keuzes kunt maken.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suiker. Het wil dus niet altijd zeggen dat als een product twintig gram koolhydraten bevat, dit alleen maar suikers zijn. Binnen de groep suiker zijn er bovendien meerdere varianten, zoals fructose en glucose. Al deze suikervarianten vallen dus tevens onder de noemer koolhydraten.

Waarom zijn koolhydraten goed voor je?

De functie van de koolhydraten is om je lichaam energie te geven. Dit leveren van energie aan je lichaam gebeurt snel. Daardoor merk je ook, bijvoorbeeld na het drinken van frisdrank, dat je direct energie krijgt. Je lichaam spreekt ook je lichaamsvet aan om energie te krijgen. Maar omdat vet trage energie levert, zal er in eerste instantie door je lijf een beroep worden gedaan op de koolhydraten die in je lijf aanwezig zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat als je niet voldoende suikers en zetmeel binnen krijgt en toch veel directe inspanning levert, je lichaam dit niet vol kan houden.

Waar zitten veel koolhydraten in?

Veel voedingsmiddelen die wij in de supermarkt kopen, bevatten van nature koolhydraten. Ook hierbij maak je onderscheid tussen zetmeel en suikers. In fruit zitten natuurlijke suikers. Aan veel producten zijn echter suikers toegevoegd, zoals aan frisdrank, koekjes en broodbeleg als chocoladepasta. Zetmeel zit in producten als aardappelen, havermout en peulvruchten. Wil je een sportdieet volgen waarbij je profiteert van deze snelle energie? Eet dan regelmatig voldoende brood, aardappelen en graanproducten.

Wat merk je van een tekort bij inspanning?

Als je niet voldoende energie hebt en toch een intensief trainingsschema volgt, merk je dat vrij snel. Je hebt de kracht niet om een trainingssessie vol te houden of je hebt niet eens zin om eraan te beginnen. Je slaat wel koolhydraten op in je lichaam. Maar omdat het snelle energie is, is deze voorraad ook snel op. Daarom is het raadzaam om tijdens je inspanningen ervoor te zorgen dat je energie op peil blijft. Je spieren kunnen een tot twee uur op de voorraad teren en dan zal deze zeker aangevuld moeten worden om de training vol te kunnen houden. Dit geldt overigens niet alleen voor je lichamelijke inspanning maar ook voor de geestelijke inspanning. Je concentratie zal ook afnemen bij een tekort aan energie.

Vul je koolhydraten aan indien nodig

Op ieder moment van de dag kun je je energie aanvullen, ook als het nog geen tijd is voor een lunch of diner. Kies bijvoorbeeld voor een suikerhoudende sportdrank die je tijdens het sporten bij je hebt. Je vult daarmee je energie aan en het helpt meteen tegen de dorst. Maar er zijn ook voedingssupplementen die zijn samengesteld uit koolhydraatrijke producten zoals havermout, aardappelen en fruit. Deze voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in poedervorm. Je mengt het met water en drinkt het als voorbereiding op je training of als aanvulling van je energie na een krachtsinspanning.


Nieuwsoverzicht