Koolhydraten tellen? Gebruik deze drie apps

Koolhydraten tellen? Gebruik deze drie apps

Het is handig om bij te houden hoeveel koolhydraten er in je voedsel zitten. Je moet er namelijk niet teveel, maar ook niet te weinig van binnenkrijgen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 40 tot 70% van de dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten te halen. Maar hoe weet je of je genoeg koolhydraten binnenkrijgt? Met behulp van deze drie handige apps blijf jij altijd up-to-date!

1. Fatsecret

De app Fatsecret geeft je inzicht in de voedingswaarde van producten. Per maaltijd krijg je een aantal recepten te zien. Bij het recept staat voor elk product hoeveel koolhydraten, calorieën, vetten en eiwitten erin zitten. Je kunt ook zelf recepten zoeken. Handig aan de app is dat je ook informatie vindt over producten bij restaurants en grote ketens. Zo weet je in de meeste gevallen ook hoeveel koolhydraten je buiten de deur eet.

Met de zogenoemde maaltijdplanner krijg je suggesties voor maaltijden die zijn afgestemd op jouw doel. Wil je bijvoorbeeld afslanken? Dan krijg je een maaltijdsuggestie met een aangepaste hoeveelheid koolhydraten en calorieën, zodat je er genoeg van binnenkrijgt, maar wel gewicht verliest.

De app helpt je ook om voldoende te bewegen. Je kunt hem namelijk koppelen aan Google Fit, Samsung Health en FitBit en zo bijhouden hoeveel je hebt bewogen. Dit kun je opslaan in een activiteitenlogboek.

Zorgverzekeraars met een gezondheidsapps
Fatsecret is een zogenoemde gezondheidsapp. Er zijn ook zorgverzekeraars met een eigen gezondheidsapp. Deze apps helpen je om voldoende te bewegen en geven tips over gezonde voeding en recepten. Wil jij gezonder leven en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan is een zorgverzekering van een zorgverzekeraar met een gezondheidsapp misschien wel wat voor jou.

Tip: Voel jij je fitter dan de voorgaande jaren dan kun je wellicht goed naar je aanvullende zorgverzekeringen kijken en andere keuzes maken voor in 2023. Bekijk deze zorgvergelijker en maak de beste keuze voor jouw situatie.

2. Koolhydraatkenner

De app Koolhydratenkenner is ontwikkeld door diëtisten en artsen. Bij meer dan 1000 producten krijg je de hoeveelheid koolhydraten per gram te zien. De producten die je eet, kun je samenvoegen in zogenoemde eetmomenten. Per eetmoment wordt het totale aantal koolhydraten geteld. Zo weet je precies hoeveel je er binnenkrijgt.

Je kunt je eetmomenten ook opslaan en zo later gemakkelijk terugvinden. Eet je wel eens producten die nog niet op de lijst in de app staan? Voeg ze toe aan de bestaande productenlijst om de koolhydraten te tellen.

3. Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is ontwikkeld door het Voedingscentrum. De gratis app bevat inmiddels 90.000 producten met actuele voedingsinformatie. Zoek in de lijst van producten of voeg zelf producten aan de lijst toe door de barcode te scannen. In ‘Mijn eetdagboek’ kun je ervoor kiezen om de producten weer te geven in het aantal koolhydraten. Handig aan de app is dat je ook te zien krijgt of er genoeg macronutriënten in je voedsel zitten. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo weet je zeker dat je gezond eet.


Nieuwsoverzicht