Koken op inductie of gas?

Koken op inductie of gas?

Er zijn veel discussies over welke warmtebron je het beste kunt kiezen om te koken. De een zegt elektrisch, de ander gas. Het is ook maar net waar je voorkeuren naar uitgaan. Er zijn mensen die deze beslissing nemen op basis van het comfort en wat ze gewend zijn, anderen op basis van het milieu. Gas is slecht voor het milieu dus elektrisch heeft dan al snel de voorkeur. Wat moet je weten?

Prijzen gas en stroom

De prijzen voor gas en stroom verschillen erg per aanbieder. Een compleet, reëel beeld zonder je eigen verbruik te weten is er niet te geven. Bij koken op gas gaat men uit van een gemiddeld gebruik van 60 m3 per jaar, bij koken op inductie verbruik je gemiddeld 200 kWh. Dit bij ongeveer een half uur koken per dag. Hoe hoog de kosten uitvallen is dus afhankelijk van je eigen energieleverancier en hoe vaak en hoe lang je kookt. Het beste is dus om dat zelf eens uit te zoeken via een energievergelijker. Door energie vergelijken kun je een zo goed mogelijke schatting maken van jouw energiekosten per jaar. Gas is duurder dan stroom, maar zoals hierboven te zien wordt aan stroom meer verbruikt om te koken.

Voor- en nadelen van gas

De voordelen van gas zijn dat de kookplaat makkelijk aan te passen is. Als je de vlam ónder de pan houdt en niet buiten de pan laat komen, scheelt dat een hoop in het verbruik. Ook een deksel op de pan scheelt veel gasverbruik per jaar, want zo verkort je de kooktijd. Op gas koken is ook iets wat de meeste mensen geleerd hebben en vaak zien ze dan op tegen de verandering van een ander soort kookplaat. Dat vergt toch wat aanpassingen en daarmee kosten. Een groot nadeel van gas is dat je een open vlam in de keuken hebt. Een ander nadeel is dat de kookplaat moeilijk schoon te maken is met die pannendragers. Dat is een grotere klus dan bij een inductiekookplaat. Met het oog op milieu is het grote nadeel van koken op gas, dat gas vaak nog niet duurzaam wordt verkregen. Daardoor maak je je dus meer schuldig aan CO2-uitstoot.

Voor- en nadelen van inductie

Inductie reageert ongeveer net zo snel als gas, maar als je de pan te ver en te lang van de plaat afhaalt, schakelt deze zich uit. Veilig dus. Het is een elektrische kookplaat en daardoor milieuvriendelijker, omdat stroom groen opgewekt kan worden. Je kunt de temperatuur instellen waardoor je net boven het kookpunt kunt blijven. Na het koken biedt een inductiekookplaat wel weer het voordeel van het makkelijk schoonmaken. De kookplaat is erg snel afgekoeld en het is een vlakke plaat waar je makkelijk met je doek overheen kunt. Een groot nadeel is dat inductie werkt met een magnetisch veld. Dat kan voor mensen met een pacemaker gevaarlijk zijn.


Nieuwsoverzicht