Weet jij hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt wanneer je vlees eet?

Weet jij hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt wanneer je vlees eet?

Koolhydraten zijn er in verschillende soorten, je hebt gezonde en ongezonde koolhydraten. In de afgelopen jaren zijn we steeds beter op onze voeding gaan letten. We bekijken vooraf hoeveel koolhydraten er in een bepaald product zitten, we zorgen dat we gevarieerd eten door bijvoorbeeld te kiezen voor een online slager of supermarkt, enzovoorts. Vlees bestellen bij de online slager of online supermarkt biedt het voordeel dat je doorgaans keuze hebt uit een breder scala aan vleessoorten. Zo kun je heel gevarieerd eten! Niet alleen gezond, maar ook veel lekkerder. Wat is jouw favoriete stukje vlees?

Verschillende soorten koolhydraten

Zoals reeds genoemd bestaan er gezonde en ongezonde koolhydraten. In vlees zitten gezonde koolhydraten, of nog beter gezegd: in de meeste soorten vlees zitten geen koolhydraten. Wel zitten er kilocalorieën in een stukje vlees. Per 100 gram kip krijg je bijvoorbeeld 109 kcal binnen. Bij een stukje biefstuk, ook van 100 gram, is dat aantal wat meer: 127 kilocalorieën. De koolhydraten worden aan het gerecht met vlees toegevoegd, als je bijvoorbeeld kiest voor een cheeseburger. Het stukje vlees zonder koolhydraten wordt in dit geval gecombineerd met verschillende ingrediënten die een stuk minder gezond zijn. In een cheeseburger zit vaak al snel 26,5 gram aan koolhydraten.

Vlees met koolhydraten nuttigen

Zijn er dan helemaal geen soorten vlees waar koolhydraten in zitten? Er zijn wel degelijk stukjes vlees met koolhydraten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld rauwe ganzenlever. Hierin zit per 100 gram 6,3 gram aan koolhydraten. Ook in rundergehakt zitten koolhydraten, namelijk zo’n 0,8 gram per 100 gram rundergehakt. Opvallend, in kalfsgehakt of bijvoorbeeld het half om half gehakt zitten geen koolhydraten. Het geeft aan, dat het verstandig is om het rundergehakt te laten liggen als je het gehakt in je gerechten wilt gebruiken.

Zorg voor een goede mix van ingrediënten

Eerder las je al het voorbeeld van een cheeseburger. Het toont aan dat het belangrijk is om voor de juiste mix van ingrediënten te kiezen, wanneer je vlees eet. In de basis is vlees zelf niet ongezond, althans er zitten weinig of geen koolhydraten in. Combineer je dit echter met sauzen of andere ongezonde ingrediënten, dan wordt de maaltijd als geheel veel minder aantrekkelijk wanneer je aan het afvallen bent. Mocht je toch koolhydraten aan je gerechten toe willen voegen, kies dan altijd voor de gezonde koolhydraten. Op internet vind je meer informatie over gezonde en ongezonde koolhydraten.


Nieuwsoverzicht