Conditie onderhouden in het leven van alledag

Conditie onderhouden in het leven van alledag

Dankzij een druk leven op professioneel en sociaal gebied blijft er soms helaas te weinig tijd en ruimte over om aan je conditie te denken.

En dat is jammer, zeker voor hen die daar voorheen zo veel waarde aan hechtten. Ben je na een lange en vermoeiende dag te uitgeput om nog even langs de sportschool te gaan of op een andere manier aan conditietraining te doen? En heb je het weekend volgepland met uitjes, bezoek van en aan familie en vrienden of vooral veel rust? Tja, dan schiet die lichaamsbeweging erbij in. Langzaamaan ontstaat er een patroon waarbij dit helemaal niet meer aanwezig is. En voor je het weet heb je helemaal geen conditie meer over en ben je op lichamelijk vlak een schim van je vroegere zelf!

Ja, dat laatste komt erg dramatisch over, dat vinden we zelf ook. Maar wanneer sommige mensen zich beseffen dat ze op fysiek vlak zodanig veranderen, is dat vaak een klap in het gezicht. Het roer moet dan drastisch worden omgegooid! Hoe drastisch? Dat hangt van de situatie én van jezelf af.

Hieronder beschrijven we enkele manieren waarop je er toch nog een beetje fysieke training bij kunt smokkelen.

Eetpatroon

Letten op wat je binnenkrijgt is altijd verstandig, maar pas echt belangrijk wanneer je minder beweegt. Hoe verleidelijk al die snacks en snoeperijen ook zijn, je zult ze met mate tot je moeten nemen. Dat is ook wel logisch, want eventuele kilo’s die eraan komen, raak je niet gemakkelijk kwijt als je niet meer zo veel beweegt als vroeger. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt en gebruik alcohol met mate. Datzelfde geldt voor suikerhoudende dranken.

Benenwagen

Tussen al je werkzaamheden door heb je natuurlijk een pauze, in de meeste gevallen op een vast ingelast tijdstip. Waarom zou je die tijd niet benutten om een stukje te gaan lopen? Wellicht zelfs in sportkleren en met een beetje tempo erachter. Een andere manier is om korte afstanden die je normaal gesproken op de fiets aflegt eens wandelend aan te gaan. Duurt dat te lang? Ook dan zet je er flink de vaart in! Natuurlijk wordt dat lastig wanneer je tassen vol met boodschappen draagt, maar een uitdaging is een uitdaging. Toch?

Thuis en werk

De deur uitgaan is na een lange dag werken voor sommigen niet aantrekkelijk. Geen nood, je kunt ook het nodige thuis doen. De vaste rek- en strekoefeningen van een warming-up, bijvoorbeeld. En misschien heb je wel een hometrainer staan, of een stoelfiets. Sterker nog, die laatste kun je ook onder je bureau neerzetten en gebruiken tijdens het werk! Kortom, er zijn genoeg manieren om toch nog aan wat lichaamsbeweging te komen, ook al lijken die niet het doel van de activiteit an sich. Multitasken heet dat!


Nieuwsoverzicht