De voordelen van een koolhydraatarm dieet

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Veel mensen kiezen ervoor om koolhydraatarm te eten als ze gewicht willen verliezen of wanneer ze suikerziekte hebben. Als je wilt afvallen is een koolhydraatarm dieet zeer effectief. Waar vroeger vetarme diëten het populairst waren kiest men tegenwoordig steeds vaker voor een koolhydraatarm dieet. Deze diëten zijn bewezen effectiever, makkelijker en gezonder.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Na het eten worden koolhydraten omgezet in glucose. Dit wordt ook wel bloedsuiker genoemd. Het is goed voor de gezondheid wanneer hoeveelheid glucose in je bloed, de bloedsuikerspiegel, in balans is. Dat houdt in dat de hoeveelheid glucose in het bloed niet te veel schommelt. Bij het eten van te veel koolhydraten wordt de balans verstoord. Alle koolhydraten die je eet worden namelijk omgezet in glucose. Door te veel koolhydraten te eten, komt er te veel glucose in het lichaam. Hierdoor ontstaat een piek in onze bloedsuikerspiegel, dit is een belangrijke reden dat mensen met diabetes koolhydraten zoveel mogelijk mijden. Ook wanneer je geen diabetes hebt is zo'n piek ongezond. Je lichaamseigen hormoon insuline zorgt ervoor dat het teveel aan glucose snel uit de bloedbaan wordt gefilterd. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel weer. Wanneer insuline vaak in actie moet komen neemt het risico op diabetes type 2 toe. Als je koolhydraatarm eet stabiliseert de bloedsuikerspiegel en heb je geen glucosepieken meer.

Lagere bloeddruk

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat één van de belangrijkste veroorzakers van een te hoge bloeddruk het hebben van een te hoge bloedsuikerspiegel is. Een te hoge bloeddruk kan op zijn beurt weer diverse ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals nierfalen, hartziekten en beroertes. Waar je bloedsuikerspiegel explosief van stijgt zijn suikers en geraffineerde granen, beide koolhydraten. Sommige voedingsmiddelen zijn direct verantwoordelijk voor een te hoge bloeddruk. Doordat je met koolhydraatarm eten de bloedsuikerspiegel stabiliseert doe je dit ook met de bloeddruk.

Minder eetbuien

Je kunt goed afvallen met een koolhydraatarm dieet. Dit komt onder andere doordat je minder honger en drang om te snacken hebt wanneer je bloedsuikerspiegel in balans is. Hoe dit werkt: na het eten van koolhydraten schiet het bloedsuiker omhoog en gaat insuline aan het werk. Insuline brengt het bloedsuiker razendsnel omlaag. Daardoor zakt de bloedsuikerspiegel zelfs onder het niveau van voordat je veel koolhydraten had gegeten. Dit heet ook wel een suikercrash. Tijdens een suikercrash voel je je moe en heb je opeens weinig energie. Dit wekt een sterk hongergevoel op. Je krijgt zin om te snacken of te eten om de dip op te heffen. Het voedsel dat dan je voorkeur heeft is eten met veel koolhydraten. Veel mensen kiezen voor suiker omdat je dan weer snel energie hebt. Na je suikerrijke snack begint dit proces van voor af aan. Wil jij afvallen met behulp van een koolhydraatarm dieet? Vaak kan je zorgverzekering hierbij helpen, in de vorm van begeleiding en psychologische hulp voor gedragsverandering.


Nieuwsoverzicht