Afvallen met een beetje hulp van je zorgverzekeraar

Afvallen met een beetje hulp van je zorgverzekeraar

Diëten, bijna iedereen heeft zich er wel eens aan gewaagd. De meeste mensen gaan op dieet omdat ze willen afvallen en gezonder willen leven. Dat afvallen lukt veel mensen helaas niet. De meeste afvallers krijgen te maken met het bekende jojo-effect. Je valt eerst een aantal kilo af en komt vervolgens de afgevallen kilo’s en soms nog meer weer aan. Dat wil natuurlijk niemand. De enige manier om succesvol en blijvend af te vallen is het definitief veranderen van je eetpatroon en levensstijl. Maak gezond eten en veel bewegen onderdeel van je nieuwe leven.

Onverwachte hulptroepen: je zorgverzekeraar

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Er bestaan goede dieëten en dieetboeken maar over het algemeen zul je het vooral zelf moeten doen. Als je echt wilt, lukt het veranderen van je levensstijl meestal wel. Zou je hier graag wat extra hulp bij willen? Dat kan, er zijn verschillende specialisten die je kunt inschakelen voor hulp bij afvallen en het veranderen van je levensstijl. Misschien nog wel belangrijker is dat zorgverzekeraars zich steeds meer focussen op het tegengaan van overgewicht. Het is voor zorgverzekeraars natuurlijk voordelig dat hun klanten zo gezond mogelijk zijn. Daarom dekken veel zorgverzekeraars kosten van behandelingen die helpen bij afvallen en gezonder leven.

Sinds 2019 wordt hulp bij het afvallen voor iedereen vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om zogenaamde GLI- programma’s. GLI staat voor gecombineerde leefstijlinterventie. Dit betekent dat de behandelingen in dit programma zich focussen op een combinatie van minder en gezonder eten en meer bewegen. Daarnaast is ook ruimte voor psychologische begeleiding op gebied van gedragsverandering en het aanleren van nieuwe gewoonten. Om in aanmerking te komen voor dit programma moet je wel overgewicht hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je samen met je huisarts hebt gepraat over overgewicht en dat mogelijke oorzaken van het overgewicht zijn onderzocht.

Aanvullende verzekeringen

Naast het GLI-programma zijn er ook veel andere behandelingen die kunnen helpen met afvallen. Deze worden altijd niet door de basisverzekering vergoed. Gelukkig worden deze behandelingen bij veel verzekeraars wel vergoed wanneer je een aanvullend pakket hebt. Wil je graag je voedingspatroon en relatie met eten verbeteren? Dan kan een aantal sessies met een diëtist of voedingspsycholoog je op de goede weg helpen. Deze behandelingen vallen niet altijd onder het GLI-programma, maar er wordt wel 3 uur aan dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering. Meer behandeluren kunnen vanuit een een aanvullende zorgverzekering worden vergoed. Ook handig om te weten: je kunt maar een keer per jaar overstappen van verzekeraar. Dit kan altijd vanaf half november tot en met eind december.

Ook meer bewegen is voor veel mensen belangrijk bij het afvallen. Veel zorgverzekeraars bieden korting op sportschoolabonnementen. Vraag dus bij sportscholen in de buurt of zij afspraken hebben met zorgverzekeraars. Tot slot is een van de oorzaken van overgewicht stress. Veel mensen gaan meer ongezonde dingen eten als ze veel stress hebben. Mindfulnesstrainingen worden door veel aanvullende verzekeringen vergoedt en kunnen je helpen met afvallen en het veranderen van je levensstijl en gedrag.


Nieuwsoverzicht